+385 97 682 26 28 info@physio.hr

Kontakt

Moderna ortopedska manualna tehnika

Cyriax tehnika

Što je Cyriax tehnika?

Cyriax je moderna ortopedska manualna tehnika koja obuhvaća dijagnostiku i konzervativno liječenje ozljeda mekih tkiva. Manualne tehnike koje se koriste u Cyriax metodi su mobilizacija, manipulacija, poprečna fikcija i trakcija, a razvio ju je sam otac ortopedske medicine dr. James Cyriax. Dr. Cyriax je ovu tehniku bazirao na dvije glavne odlike – postavljanje mehaničke dijagnoze i plana terapije. 

Najvažnija primjena bazirana je na lumbalnu i cervikalnu kralježnicu i primjenjuje se kod:

  • Mišićnih lezija kao što su ozljede mišića nakon sportskih aktivnosti
  • Tetivnih lezija kao što su upala Ahilove tetive, teniski lakat i skakačko koljeno
  • Ligamentarnih lezija kao što su djelomična puknuća ligamenata

Za liječenje bolova u području kralježnice po Cyriaxu, najbolji izbor terapije su manipulacija ili trakcija, dok za ozljede mekih tkiva (mišić, ligament, tetiva) najbolja je poprečna frikcija.

Cyriax metoda, kao dio moderne fizioterapije, obuhvaća pregled i manualnu dijagnostiku, te različite tretmanske opcije ozljeda koštano-zglobnog sustava – manipulacija, mobilizacija, trakcija i/ili frikcija.

U Fizioterapiji Orešković, tretiramo bolna mjesta, uklanjamo bol i ubrzavamo smirivanje upalnih procesa korištenjem Cyriax tehnike kroz mehanički dijagnostiku i konzervativno liječenje ozljeda mekog tkiva.

Tehnike koje se primjenjuju u samom procesu liječenja su: 

  1. Mobilizacija, 
  2. Manipulacija, 
  3. Poprečna frikcija 
  4. Trakcija. 

Sve četiri tehnike sastavni su dio koncepta, no možda najvažniji dio je sam pregled i testiranje koje je dr. Cyriax razvio. Sama tehnika je kroz vrijeme unapređivana i modificirana te je postala osnova za razvoj drugih manualnih tehnika.

S Vama i uz Vas od 1995. godine

Obratite se s pitanjem vezanim za terapije