+385 97 682 26 28 info@physio.hr

Kontakt

Specijalne tehnike fizikalne terapije:

Terapija i postoperativna rehabilitacija kralježnice

U Fizioterapiji Orešković pri terapiji kod bolnih sindroma kralježnice koristimo specijalne tehnike fizikalne terapije:

  • McKenzie tehnika, 
  • Mulligan tehnika, 
  • Cyriax tehnika, 
  • mobilizacija mekih tkiva, 
  • edukacija pacijenta, 
  • specifične terapijske vježbe za jačanje muskulature i segmenta.

Smatramo da je uspješna operacija tek početni korak k oporavku nakon ozljede ili oštećenja kralježnice – tek pravovremena i ciljana rehabilitacija vraća pacijenta u najkraćem mogućem vremenu aktivnostima svakodnevnog života.

Kod postoperativne rehabilitacije koriste se međunarodni rehabilitacijski protokoli, kako bi se uspješno postigao mehanizam cijeljenja tkiva, pokretljivost, stabilnost i snaga muskulature operiranog segmenta. Time se postiže bolji ishod operacije te se smanjuje mogućnost postoperativnih komplikacija. Proces se obavlja pod pratnjom i konzultacijama operatera i naših terapeuta.

U Fizioterapiji Orešković, naši terapeuti redovito prate napredak te uvode pravovremenu progresiju jačanja muskulature, educiraju pacijente uz individualni pristup kako bi izbjegli pokrete i opterećenja koja bi mogla naštetiti operiranoj kralježnici:

Postoperativna rehabilitacija predstavlja najsigurniji način vratiti se svakodnevnim aktivnostima pod nadzorom naših terapeuta kroz individualizirani pristup kroz 3-4 faze, u kojima su glavni ciljevi:

  1. Postizanje optimalnog cijeljenja tkiva i usvajanje pravilnih obrazaca pokreta – osigurava se pravilno cijeljenje tkiva, pazi se na rasterećenje segmenta (npr. pravilna vertikalizacija), aktivira se muskulaturu na pravilan način, provode se tromboprofilaktički postupci (manualna limfna drenaža).
  2. Postizanje optimalne pokretljivosti uz jačanje muskulature – uz stručno vođenje provode se vježbe za mobilnost segmenta, koriste se i ciljane vježbe jačanja (u početku jednostavnije, a kasnije složenije).
  3. Pacijenta se potiče i na samostalno izvođenje vježbi kako bi oporavak bio potpuniji i unutar zadanog vremenskog okvira.
S Vama i uz Vas od 1995. godine

Obratite se s pitanjem vezanim za terapije