+385 97 682 26 28 info@physio.hr

Kontakt

Bobath (odrasli) Kinesiotaping

Bobath koncept primjenjuje se i kod odraslih pacijenata s neurološkim oboljenjima ( moždani udar, Mb.Parkinson, multipla skleroza itd.) i oštećenjima (traume mozga, tumori na mozgu, hipoksična oštećenja mozga itd.), a cilj mu je vratiti pacijentu funkcionalnost u najvećoj mogućoj mjeri.

 

Kod tih oboljenja i oštećenja prisutne su centralne lezije (pareze, plegije), promijenjen je mišićni tonus ( hipertonus, hipotonus, distonija), a često su prisutni poremećaji senzorike i percepcije tijela. Bobath-koncept je zasnovan na sprječavanju nenormalnih aktivnosti i ponovnom učenju normalnog pokreta kroz terapeutsko vođenje (Peath Rohlfs Bettina,1999.god.). Tretman je usmjeren poticanju pacijentovih aktivnosti u cilju ponovnog uspostavljanja određenih funkcija. Te aktivnosti se primjenjuju svakodnevno kroz ležanje, sjedenje, ustajanje, hodanje te svih ostalih dnevnih motoričkih funkcija i zadataka vezanih za hranjenje, oblačenje kupanje i sl. Važno je individualno i holistički isplanirati tretman i uvijek iznova aktualizirati terapijske ciljeve na osnovi konstantne fizioterapeutske procjene.

 

Bobath koncept je individualni terapeutski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osobama koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju radi oštećenja u centralnom živčanom sustavu (moždani udar, povrede glave, Multipla skleroza, Parkinson…).

 

Cilj tretmana je optimalno poboljšati izvođenje dnevnih aktivnosti kao i ostale participacije u društvu. Svaki čovjek ima potencijal za poboljšanje kretanja tako da izaberemo položaje, aktivnosti i tehnike koje njima i njihovom motoričkom sposobnosti najbolje odgovaraju.

Terapeut radi zajedno s pacijentom, daje jasne informacije rukama i uči ga iznova ili poboljšava izvođenje određenih pokreta i aktivnosti svakodnevnog života.

Get Some Advice?